Poistková skrinka, bytový rozvádzač

Nie som vyučený elektrikár, ale elektro rozvody v mojom 4 izbovom byte som realizoval svojpomocne, sám. Práce tohto druhu vyžadujú isté technické zručnosti, ale pomocou základného vzdelania a množstva kvalitných návodov, vrátane videí, ktoré nájdete na internete, tieto práce zvládne takmer každý. Nepotrebujete elektrikárske vzdelanie, ale základy zo strednej školy úplne postačujú, aby ste si dokázali urobiť nové elektro rozvody v byte sami, tak, ako ja. Revízny technik poskytol môjmu projektu guľaté razítko úplne bez protekcie, keď všetko skontroloval, premeral a nezistil žiadne závady. Táto kontrola je zároveň skúškou správnosti, či ste všetko vykonali správne, bez revíznej správy (pečiatky) vás k sieti aj tak nepripoja (*).

Prerábali sme starší byt v panelovom dome

Kúpili sme starší byt v panelovom dome, kde boli ešte pôvodné hliníkové rozvody, staré vyše 50 rokov, t.j. po životnosti. Všetky elektrické spotrebiče v byte bežali na troch 10 A a dvoch 16 A ističoch. Výkon priemernej domácnosti za posledné desaťročia výrazne presiahol tieto dimenzie. Náš nový projekt uvažoval s 20A prípojkou a následným rozdelením na desať obvodov: 7x16A + 3x10A rozvod. K desiatim ističom je potrebné zakúpiť aj prúdový chránič, ktorý je od 90-tych rokov 20. storočia povinnou súčasťou elektroinštalácie (na obrázku úplne vľavo).

Poistková skrinka kovová* Stará poistková skrinka

 

Poistková skrinka nový rozvádzač* Nový rozvádzač

 

Pôvodné hliníkové rozvody boli z múrov odstránené a do betónu sme vysekali drážky pre nové medené vodiče. Náročné sekanie do betónu trvalo týždeň (susedia sa iste "tešili"), ale výsledný efekt, kedy máte hladké steny namiesto vodičoch v plastových lištách na stenách, stojí za tú námahu. Ukázalo sa, že najmenšiu námahu a najkrajší výsledok s drážkovaním dosiahneme, keď využijeme spoje panelov (rohy). Svetelné obvody sme preto viedli pod stropom, v miestach, kde sa spájajú bočné panely a stropný panel. Zásuvkové obvody sme zasekali do podlahy, resp. spojnice podlahy s bočnými stenami (viď obrázky).

 

Zapojenie schema

 

pripojka

 

pripojkova skrinka 01

 

pripojkova skrinka 02

 

pripojkova skrinka 03

 

 

 

 

kabel

 

 

 

 

 

Komentáre

  1. El. prípojku, ktorú som realizoval v roku 2023 bolo možné aktivovať aj bez guľatej pečiatky revízneho technika, stačilo moje čestné prehlásenie (zhotoviteľa). Nuž časy sa menia aj v tejto oblasti.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Uzemnenie elektrickej inštalácie

Stavebné práce pre elektrické rozvody, svojpomocne